Sparen

Misschien denkt u er weleens over na om te gaan sparen. Maar met welk doel? Om geld opzij te zetten voor de studie van uw kinderen? Of voor een verre reis? Als aanvulling op uw pensioen of eventuele onverwachte grote uitgaven? Of wilt u uw huidige vermogen laten groeien? De antwoorden op deze vragen zijn van belang bij het kiezen van een spaarvorm die voor u het meest interessant is. We kennen o.a. de volgende spaarvormen:

Vrij opneembare spaarrekening
Met een vrij opneembare spaarrekening wordt doorgaans een rekening bedoeld waarbij u zonder problemen altijd over uw spaargeld kunt beschikken zonder dat dit consequenties heeft voor uw rendement. Het sparen op een vrij opneembare spaarrekening is een flexibele spaarvorm. U kunt geld sparen of opnemen op elk gewenst moment. Een keer geld over? Stort een wat groter bedrag op uw spaarrekening. Of zit u een maand wat krap? Dan kunt u gewoon wat minder sparen. Over het spaarsaldo dat op de rekening staat ontvangt u rente. Hoe flexibeler de opnamemogelijkheden hoe lager de rente.

Spaardeposito
Met een spaardeposito of termijndeposito zet u een bepaald bedrag 'vast' bij een bank voor een vóóraf afgesproken rente en periode. Doorgaans krijgt u bij een spaardeposito meer rente dan op een spaarrekening. Er zijn lange termijn spaardeposito's met een looptijd van 1 tot en met 10 jaar en korte termijn spaardeposito's waarvan de looptijd korter is dan een jaar. De rente staat vast. U bent dus verzekerd van een bepaalde renteopbrengst! Tussentijds kunt u geen extra geld storten of geld opnemen. Daarom is de rente bij een deposito ook vaak hoger dan bij een gewone spaarrekening. De hoogte van de rente is afhankelijk van de periode dat u afstand doet van uw spaargeld.

Bonussparen
Het bonussparen is eigenlijk een soort van tussenvorm tussen een vrije spaarrekening en een spaardeposito. Als u de intentie heeft om uw spaargeld voor langere tijd weg te zetten, maar toch in noodgevallen een bedrag wilt kunnen opnemen, is dit wellicht een leuk alternatief voor u. De bank vergoedt u een basisrente over het saldo op uw rekening, aanvullend krijgt een “bonus” over het bedrag dat gedurende een vooraf bepaalde periode (bijvoorbeeld een half jaar) vast op uw rekening heeft gestaan. Omgekeerd bestaat ook. U krijgt direct een hogere rente maar betaalt een boete over het bedrag dat u eerder van de rekening opneemt.
 
Kortom, er zijn verschillende spaarproducten. Door de opkomst van het internetsparen en de komst van buitenlandse aanbieders, loont het absoluut de moeite om de verschillende aanbieders op rente en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Samen met u bepalen wij graag welke spaarvorm het beste past bij uw wensen en persoonlijke situatie!
 
Kies een vestigingInformatie Vraag stellen Afspraak maken